Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΟΥ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΟ DNA.

Δώστε το DNA σας και δείτε το γενεολογικό σας δέντρο!
Η μανία με τα γενεαλογικά δέντρα καλά κρατεί. Για την ακρίβεια, έχει «εξαπολυθεί» στο Διαδίκτυο και προχωρεί ακάθεκτη, ενώ μόλις έκανε την επίσημη πρώτη της εμφάνιση αμερικανική ιστοσελίδα ανάλογων προδιαγραφών, που υπόσχεται να δώσει πληροφορίες χρησιμοποιώντας και το DNA.
Η αρχή της κυρίαρχης σήμερα τάσης έγινε αναμφισβήτητα το 1976, όταν ο συγγραφέας Alex Haley εξέδωσε το βιβλίο «Roots», αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνας γύρω από τις ρίζες του.
Ο επίμονος Αφροαμερικανός κατόρθωσε να ξετυλίξει το κουβάρι του γενεαλογικού του δέντρου και να φτάσει μέχρι την αφρικανική ήπειρο και το γενάρχη Kunta Kinte, που «πρωταγωνίστησε» σε μεταφορά του βιβλίου στην τηλεόραση, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και σπέρνοντας παράλληλα το ζιζάνιο της αναζήτησης των προγόνων. Τριάντα χρόνια αργότερα το σαφάρι για τις οικογενειακές ρίζες σαρώνει το Διαδίκτυο, με ιστοσελίδες που σημειώνουν ρεκόρ επισκεψιμότητας και με την αναζήτηση των γενεαλογικών δέντρων να καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις μαζί με το σεξ, τα οικονομικά και τα σπορ.
Ερευνούν για σας
Το ενδιαφέρον μεταλλάχθηκε σε μανία χάρη στην τεχνολογική πρόοδο. Το να ψάχνει κανείς σε σκονισμένα ληξιαρχικά κιτάπια δήμων και κοινοτήτων δεν είναι ό,τι καλύτερο, όταν όμως με ένα απλό κλικάρισμα μπορεί κάποιος να εντοπίσει ένα άτομο –συγγενή ή μη– μέσα από δημόσια αρχεία και ειδικές πηγές, τότε ακόμη και ο πιο αδιάφορος για την ταυτότητά του πολίτης θα μπει στον πειρασμό να το επιχειρήσει.
Οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με τη δημιουργία των ψηφιακών γενεαλογικών δέντρων ουσιαστικά υποδύονται το ρόλο του άτυπου ερευνητή ή μάλλον παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την έρευνα του κάθε χρήστη. Αρχικά αντλούν στοιχεία από άλλα sites, για παράδειγμα από τις αποκαλούμενες και κοινωνικές ιστοσελίδες, όπως οι Facebook και MySpace (ή τώρα πια OpenSpace), καθώς και από online δημοτολόγια.
Είναι σε άμεση επικοινωνία μεταξύ τους για να καλύπτουν η μία τα κενά της άλλης και, τέλος, παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν υλικό –ακόμη και φωτογραφικό– σχετικό με την οικογένεια και τους συγγενείς τους.
Η εμφάνιση του ολοκαίνουργιου www.genetree.com, που σκοπεύει να συνδυάσει τη σύγχρονη τεχνολογία και τα κοινά δεδομένα που μοιράζονται οι χρήστες του net με την Ιατρική και τα στοιχεία που αυτή μπορεί να διαθέσει μέσω του DNA, έχει ήδη προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον των Αμερικανών «κυνηγών» της οικογενειακής ιστορίας.
Το εγχείρημα βασίζεται στη «συλλογή» των εταιριών της οικογένειας δισεκατομμυριούχων Sorenson –του πατρός James Levoy και του υιού James Lee– από την Γιούτα των ΗΠΑ και η ιστοσελίδα έχει πρόσβαση στην πλούσια βάση δεδομένων που διαθέτει το Μοριακό Γενεαλογικό Ιδρυμα της οικογένειας (Sorenson Molecular Genealogy Foundation).
Οπως μάλιστα σχολίασε ο Chief Executive του site, James Lee Sorenson, «το Gene Tree παρέχει ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο να έρχεται κανείς σε επαφή με τους φίλους και τους συγγενείς του, ενώ παράλληλα του δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ανεκτίμητη κληρονομιά για τα μελλοντικά μέλη της οικογένειας».
πηγη: e-tipos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου